Avui, 18 de novembre, és el Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics

El sistema sanitari públic de les Illes Balears va prescriure antibiòtics al 26% dels usuaris el 2014

Són dades preliminars de l’estudi ABPresclin, fet per professionals de l’atenció primària de Mallorca i del Servei de Salut

El sistema sanitari públic de les Illes Balears va prescriure antibiòtics al 26% dels usuaris el 2014,segons l’estudi ABPresclin, fet per professionals de l’atenció primària de Mallorca i del Servei de Salut, liderat pel doctor Javier Arranz, investigador de l’IDISPA - Grup de Malalties Infecciones de les Balears (GMISBAL). La  taxa de prescripció d’aquests fàrmacs va ser més gran en els grups d’edat de més de 60 anys —especialment els de més de 80, amb un 41,4 % de la prescripció— i en els de menys de 14 anys, amb un 30 % .

imagen

Aquest estudi analitza la prescripció d’antibiòtics en el període de 2008 a 2014 al sistema públic de salut de les Illes Balears, on —igual que en altres països de l’entorn europeu— entre el 80 % i el 90 % de les receptes d’antibiòtics procedeixen de l’àmbit extrahospitalari: de fet, un terç de les consultes ateses a l’atenció primària tracten infeccions i s’hi prescriuen antibiòtics principalment per infeccions a les vies respiratòries i al tracte urinari.

Segons els informes de sensibilitat antibiòtica emesos pel Laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases, a les Illes Balears la resistència als antibiòtics s’ha mantengut estable en els darrers anys. Tot i això, es fa un seguiment de l’augment d’alguns bacteris multirresistents (és a dir, resistents a diferents antibiòtics) en el nostre entorn.

A causa de l’exposició freqüent als medicaments antimicrobians es creen mecanismes de defensa (resistències antimicrobianes) i els antibiòtics deixen de ser eficaços. Segons el darrer Eurobaròmetre de Resistències Antibiòtiques, publicat el passat mes de juny, el 34 % dels europeus diuen que han pres antibiòtics en els darrers 12 mesos. Espanya se situa en la mitjana europea del consum d’antibiòtics, però amb tendència a l’alça. La majoria dels enquestats varen obtenir la medicació per prescripció mèdica, però el 5 % declara haver-ne pres sense recepta. L’Eurobaròmetre de Resistències Antibiòtiques estableix un preocupant desconeixement sobre l’ús correcte dels antibiòtics: menys de la meitat dels europeus (43 %) saben que els antibiòtics són ineficaços contra els virus i poc més de la meitat (56 %) saben que són ineficaços contra els refredats i la grip.

Segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i  el Control de les Malalties i l’Organització Mundial de la Salut, la resistència als antibiòtics representa un greu problema de salut pública arreu del món. En molts països les taxes de resistència s’han multiplicat per més de 2 en els darrers cinc anys, fet que posa en perill l’eficàcia dels antibiòtics.

Recomanacions

Davant el desconeixement respecte de l’ús correcte dels antibiòtics, els experts recomanen conscienciar la població sobre els aspectes següents:

  • Els antibiòtics són ineficaços contra els virus; per tant, no serveixen per combatre els refredats ni la grip. La majoria de les infeccions respiratòries no requereixen prendre antibiòtics.
  • L’ús d’antibiòtics propicia que els bacteris tornin resistents a aquests medicaments, per la qual cosa és important no prendre’n de manera incorrecta.
  • El diagnòstic correcte i la decisió sobre la necessitat d’administrar un antibiòtic són competència exclusiva dels metges.
  • No s’han de guardar els antibiòtics sobrants després d’un tractament. Si heu rebut més dosis de les receptades, demanau al farmacèutic com podeu desfer-vos del medicament sobrant.